Respecteren van auteursrecht is vorm van fair trade

Auteursrecht is het recht dat regelt dat de maker van iets creatiefs en bijzonders, meeprofiteert van het succes van wat hij of zij heeft gemaakt. Dus hoe meer boeken je verkoopt of hoe meer bezoekers naar je film komen, hoe vaker je programma wordt uitgezonden of hoe vaker je muziek wordt gebruikt, hoe meer je verdient.
Een beloning voor creatief succes. Geen succes is ook geen beloning. Eigenlijk precies zoals elk bedrijf werkt.
Het blijft voor mij onbegrijpelijk waarom dit recht steeds meer onder druk komt te staan. Producenten, omroepen, kabelmaatschappijen, allemaal proberen ze je, in meer of mindere mate, onder druk te zetten om af te zien van dit recht. En het aan hen te geven. Zodat alleen zij nog kunnen profiteren van jouw schepping.
Auteursrechten zijn de basis voor een gezonde bedrijfsvoering van makers en stelt ze in staat om nieuwe dingen te blijven bedenken en maken. Dat is in het belang van de hele creatieve industrie. Want elk goed verkocht boek, elke goed bezochte film, elk vaak herhaald TV programma, elke hit etc. betekent heel veel werk voor heel veel mensen.
We leven in een tijd waar de mogelijkheden om verhalen, films en muziek te verspreiden steeds toenemen. Kabel, internet, mobiele telefonie, tablets en smartphones: we kunnen nu overal van alles genieten en betalen daar graag voor. Alleen al in Nederland worden elk jaar miljarden verdiend met deze nieuwe vormen van exploitatie. Maar hoe meer de bedrijven verdienen, hoe meer de onwil toeneemt om de maker – de geestelijke vader of moeder van alles wat verspreid en verkocht wordt – in het succes te laten delen.
Het respecteren van auteursrechten is een vorm van fair trade.

Dit bericht werd geplaatst in Op facebook. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s