Betere bescherming voor auteurs een feit

Ledenbericht  Netwerk Scenarioschrijvers.

Wetvoorstel Auteurscontractenrecht aangenomen: betere bescherming voor auteurs een feit

Donderdag 12 februari werd het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht door de Tweede Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel bevat een groot aantal maatregelen die auteurs en artiesten beter moeten beschermen tegen de marktmacht van (grote) exploitanten. Het Netwerk Scenarioschrijvers heeft, samen met de filmmakers binnen PAM, hier hard voor gewerkt en is blij dat er eindelijk duidelijkheid is. Hoewel er veel goeds in de wet staat, waarover hieronder meer, is het nog te vroeg om achterover te leunen.

Het wetsvoorstel introduceert onder meer een bestsellerbepaling (die makers het recht geeft op een aanvullende vergoeding bij onverwacht succes), een non usus regeling (die wanneer de producent het werk niet exploiteert, cq het script niet verfilmt, de maker het recht geeft het werk terug te vorderen) en een onverbindend verklaring van onredelijke bepalingen.

Voor scenaristen, regisseurs en hoofdrolspelers bevat de filmparagraaf in de wet, naast een billijke vergoeding van de producent voor de overdracht van de exploitatierechten, een aanvullend recht op een proportionele deel van de exploitatie-opbrengt (royalty), te ontvangen via Lira. Deze bepaling komt feitelijk neer op een reparatie van de eerdere wetgeving over de kabelgelden, die niet aansloot op de huidige praktijk. Over de hoogte van de kabelvergoeding (15 miljoen) en over een vergoedingsregeling voor VOD is op 9 februari – de dag voor de behandeling in de Tweede Kamer- tussen PAM en RoDAP een Convenant gesloten.
Een tegenvaller is dat er geen verplicht collectief beheer voor vergoeding voor VOD in de wet opgenomen, maar door middel van dit Convenant wordt dit alsnog geregeld.

Goed nieuws is dat de komende wet de mogelijkheid van een laagdrempelige geschillencommissie introduceert. Daar kunnen makers (indien gewenst anoniem) hun geschillen voorleggen. Met de geschillencommissie wordt beoogd de stap naar de rechter te verkleinen. Deze stap bleek voor namelijk voor veel makers die juridische geschillen hadden met de producent, veel te groot. De Staatsecretaris heeft de Kamer toegezegd de wet over vijf jaar grondig te evalueren en tussentijds een eerste balans op te maken. Zo kan op korte termijn bezien worden of de wet voldoet of dat er verdergaande wettelijke maatregelen nodig zijn.

De wetswijziging kent een roerige voorgeschiedenis. Na het eerste wetsconcept in 2011 over het Auteurscontractenrecht, waarin de filmparagraaf gelijk was gebleven, is de filmparagraaf nog driemaal gewijzigd. Door het Netwerk en later binnen PAM is er hard gewerkt om te zorgen dat de filmparagraaf gunstig voor makers zou uitvallen. Er zijn brieven geschreven aan Justitie en OCW en beide ministeries zijn veelvuldig bezocht, er zijn Kamervragen opgesteld en Kamerleden belobbyd en hen is een PAMflet aangeboden. Er is zelfs een Ronde Tafel Filmauteursrecht georganiseerd op de Lange Voorhout met de ministeries en de vertegenwoordigers van de filmsector. Dit gezamenlijk optreden van de filmmakers binnen PAM, waar het Netwerk Scenarioschrijvers deel van uitmaakt, heeft bijgedragen aan hoe de wet geworden is. Franky Ribbens (namens het Netwerk Scenarioschrijvers in PAM): “Er blijft genoeg te doen, maar er is alle reden positief te zijn: dit wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal.”

Naar verwachting zal het wetsvoorstel nog voor de zomer door de Eerste Kamer worden besproken, zodat de nieuwe regelgeving mogelijk nog halverwege dit jaar zal kunnen ingaan.

Anne Zeegers en Jean van de Velde,
namens Netwerk Scenarioschrijvers

Netwerk Scenarioschrijvers
Van Deysselhuis
De Lairessestraat 125
1075 HH  Amsterdam
Tel 00 31 (0)20 623 42 96
Fax 00 31 (0)20 624 77 55

http://www.netwerkscenario.nl

PAM

Het Netwerk Scenarioschrijvers is een afdeling van de Vereniging  van Schrijvers en Vertalers http://www.schrijversenvertalers.nl

Dit bericht werd geplaatst in Achtergrond, Berichten voor filmmakers en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s