Misverstand 3 : De kabelvergoeding is geregeld via de producent

In de reeks misverstanden rond auteursrechtelijke vergoedingen voor filmmakers:

DE VERGOEDING VOOR KABELDOORGIFTE IS GEREGELD VIA DE PRODUCENT !

Sommige partijen beweren dat de kabelvergoeding voor regisseurs en scenarioschrijvers geregeld is via de producent, terwijl andere nu juist weer beweren dat dit geregeld zal worden via de CBO’s.

Hoe zit het dit ?

Het honorarium dat de producent aan de regisseur en scenarioschrijver betaalt is een beloning voor het werk dat zij zullen verrichten én het is een vergoeding voor de exploitaties waarvan de rechten aan de producent zijn overgedragen.

Tot 1 oktober 2012 werd de vergoeding voor kabeldoorgifte via VEVAM en LIRA geregeld, tot dat moment voorzag het honorarium van regisseurs en scenarioschrijvers dus niet in een vergoeding voor kabeldoorgifte.

Aangezien het honorarium sindsdien niet gestegen is (het was trouwens nooit veel hoger dan het honorarium dat gecontracteerden zonder auteursrechten ontvingen, m.a.w. de vergoeding voor exploitatie stelt niet heel veel voor) en producenten ook geen aparte afspraak met regisseurs en scenarioschrijvers hebben gemaakt over deze vergoeding, kun je concluderen dat het honorarium nog steeds niet in een vergoeding voor kabeldoorgifte voorziet. Dit wordt ook bevestigd door de producenten en de woordvoerder van UPC, wanneer ze zeggen dat RoDAP op dit moment een vergoedingsafspraak voor kabeldoorgifte met de CBO’s aan het maken is.

Conclusie: De vergoeding voor kabeldoorgifte is niet via de producent geregeld, dit wordt in een afspraak tussen de CBO’s en RoDAP geregeld.

We houden u op de hoogte.

Volgende keer besteden we aandacht aan de vraag of filmmakers wel een vergoeding voor exploitatie krijgen als die vergoeding via de producent geregeld is.

Dit bericht werd geplaatst in Misverstanden vergoedingen filmmakers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s