Home

Filmmaker, ken je recht, dan sta je sterk!

VOOR EEN GOED AUTEURSRECHT VOOR FILMMAKERS  :

COLLECTIEF TE INCASSEREN

PROPORTIONELE (percentage van de bruto opbrengst)

VERGOEDING VOOR IEDERE EXPLOITATIE

Houd ook de site van PAM in de gaten voor nieuws rond het filmauteursrecht en auteursrechtelijke vergoedingen  www.PAM-online 

!!!!GOED NIEUWS!!!!!!!

Er zijn afspraken gemaakt over een VOD-vergoeding voor scenarioschrijver, regisseur en hoofdrolacteurs

In aansluiting op het nieuwe auteurscontractenrecht, dat in 2015 is ingegaan, is er tussen RODAP (de vereniging van omroepen, producenten en distributeurs) en LIRA (scenarioschrijvers), VEVAM (regisseurs) en NORMA (acteurs en andere uitvoerende kunstenaars) een afspraak gemaakt over een proportionele vergoeding voor Video On Demand. Op basis hiervan zullen de hoofdregisseur, de scenarioschrijver en de hoofdrolspeler van een film- of tv-werk voor nieuwe werken (per 1 januari 2017) een proportionele vergoeding ontvangen voor Video On Demand (VOD) exploitatie in Nederland.

Lees op de PAM site meer hierover :

VOD vergoedingen voor regisseurs, scenarioschrijvers en hoofdrolacteurs

We zijn  op de goede weg.

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt over vergoedingen voor uitzendingen en voor VOD.  Om te weten hoe we er eind 2015 voorstonden, kun je hier een animatiefilm bekijken. Het maakt duidelijk waar filmmakers naar streven.

___________________________________________________________

Filmmaker, ken je recht, dan sta je sterk

Wetsvoorstel okOp ictrecht.nl staat een interessante inleiding bij een artikel over het nieuwe Auteurscontractenrecht.

Stel je eens voor dat Dong Nguyen nooit had verwacht dat zijn app Flappy Bird een groot succes zou worden. Misschien had hij zijn exploitatierechten voor een habbekrats verkocht aan zijn uitgever GEARS Studios die vervolgens flink van de opbrengsten had kunnen genieten. Met een beetje pech had hij ook alle toekomstige exploitatievormen overgedragen, waardoor hij niet of nauwelijks had kunnen profiteren van de nieuwe smartwatch markt. Dergelijke constructies zijn gelukkig verleden tijd door de wijziging van de auteurswet.  (bron: https://ictrecht.nl/auteursrecht/makers-aan-de-macht-deel-1/)

Vanaf 1 juli 2015 geldt het nieuwe Auteurscontractenrecht dat tot doel heeft de positie van o.a. filmmakers en uitvoerend kunstenaars (zoals acteurs) te versterken ten opzichte van de producent en exploitanten. Het is aannemelijk dat de aanpassing, in de Auteurswet en de wet op de Naburige rechten, de positie van auteurs in het algemeen zal verbeteren, maar het is de vraag of dit ook geldt voor filmmakers.

Filmmakers hebben namelijk een bijzondere positie binnen de Auteurswet waardoor bepaalde rechten lastiger voor hen zijn uit te oefenen.

Aan de hand van publicaties op internet hebben we in kaart gebracht wat het Auteurscontractenrecht specifiek voor filmmakers zal kunnen betekenen. Dit heeft geleid tot twee artikelen.

Het eerste artikel is een soort opiniestuk, 1. Auteurscontractenrecht in de praktijk  In dit artikel zijn de gevolgen voor de contractpraktijk van filmmakers in kaart gebracht, terwijl het tweede artikel, 2. het Auteurscontractenrecht voor filmmakers  meer een naslagwerk is.

Het is voor een gemiddelde filmmaker even studeren, maar een filmmaker die zijn recht kent staat altijd sterker.

Het is overigens verstandig om bij contractonderhandelingen advies in te winnen van een juridisch specialist of je te laten bijstaan door je agent.

_____________________________________________________________

BEKIJK HIER

De animatiefilm die de vergoedingsafspraak tussen RODAP en de PAM CBO’s uitlegt

Screen Shot 2015-04-30 at 14.46.20

______________________________________________________________

Vergoedingenstroom voor filmmakers komt weer op gang.

Maart 2015.

Er is veel gebeurd de afgelopen weken : er is een vergoedingsregeling voor filmmakers tussen Rodap en PAM, op basis van het wetsvoorstel Auteurcontractenrecht (lees hier meer), het wetsvoorstel Auteurscontractenrecht genoot vervolgens brede steun van de Tweede Kamer (lees hier meer) én is nu aangenomen (zie bericht op PAM-online). Als alles volgens plan verloopt, ontvangen filmmakers eerdaags weer een vergoeding wanneer hun werk uitgezonden wordt op televisie of verkocht wordt via Video on Demand

Cartoon toen en nu__________________________________________________________

PAM-actielogV115 december 2014

Eind december 2014 was het nog TIJD OM IN ACTIE TE KOMEN.  Felix Rottenberg heeft toen digitaal de campagne van start laten gaan die filmmakers voeren voor een toekomstbestendig auteursrecht.  Hij deed dit met het versturen van een filmpje dat helder uitlegt wat er schort aan de huidige wet en hoe filmmakers de wet toekomstbestendig geregeld willen zien. Lees hier het verslag van de avond en bekijk het filmpje. Er is sindsdien veel gebeurd. Zie bovenstaande berichten.

Screen Shot 2014-12-16 at 10.39.44______________________________________________________________

Waarom voerden filmmakers tijdens het Nederlands Film festival 2014 actie ?

Screen Shot 2014-10-26 at 12.28.38

Filmmakers, regisseurs, scenarioschrijvers en acteurs voerden tijdens de Nederlandse Filmdagen actie om aandacht te krijgen voor de strijd die ze moeten leveren voor hun auteursrechtelijke vergoedingen. Tot 1 oktober 2012 ontvingen ze nog gewoon “royalty’s” wanneer hun film of televisieprogramma via de kabel uitgezonden werd. De acteurs ontvingen overigens niets.  Maar vrij plotseling stopten de kabelmaatschappijen eind 2012 met het betalen van deze vergoedingen. Het bleek dat de kabelaars samen met de producenten een constructie hadden ontworpen, RoDAP, waarmee ze dachten zich te kunnen bevrijden van de auteursvergoedingen.  Dit bleek niet het geval. Op 27 augustus jl. oordeelde de rechter dat Ziggo, UPC cs, de vergoedingen (in elk geval aan scenarioschrijvers) moeten blijven betalen.

Begin oktober was dat nog steeds niet gebeurd. De kabelmaatschappijen lieten in samenwerking met de producenten weten dat ze een regeling willen treffen, maar ze deden dat onder het dreigement dat het uitvoeren van het rechterlijke vonnis in de praktijk wel eens tot heel vervelende consequenties zou kunnen leiden voor de individuele scenarioschrijver.  En ondertussen wordt de situatie voor scenarioschrijvers steeds nijpender omdat de producenten/omroepen met elkaar afgesproken hebben om de lopende contractonderhandelingen met scenarioschrijvers stil te leggen, terwijl producenten daarbij steeds grotere druk op makers uitoefenen om toch vooral afstand te doen van hun rechten.

Directe aanleiding voor de UPC acties, was het Gouden Kalf op het dak van UPC. Hiermee wilde UPC zich als hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival profileren als Fan van de Nederlandse film!.  Een kabelmaatschappij die ondanks een uitspraak van de rechter de makers nog steeds niet betaalt, die bovendien hoofdsponsor is van de Nederlandse Filmdagen en zegt Fan te zijn van de Nederlandse film? Robert Alberdingk Thijm (scenarioschrijver van o.a. Adam en Eva) schreef er een stevig stuk over in NRC (zie in de pers), waarna ook andere filmmakers in actie kwamen.  Er kwam een gele button met Geen Fan van UPC om te dragen tijdens de Filmdagen en er werd een facebookpagina met site gestart onder de naam Van een UPC kalf kunnen we niet leven.

_______________________________________________________________


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s